Θεατρικες Παραστάσεις Απριλίου 2013

0
1754

Οι θεατρικές παραστάσεις που πρόκειται να ανεβαίνουν ή  που παίζονται ήδη στα θέατρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Βυσσινόκηπος 

Μα μήπως ο πιο όμορφος βυσσινόκηπος της ευρύτερης περιοχής μας δεν βρίσκεται ήδη υπό κατάρρευση και σε καθεστώς πωλητηρίου; Μήπως δεν βιώνουμε την τσεχωφική, «βυσσινοκηπική» αδράνεια με δήθεν χειρισμούς μεταξύ δράματος και κωμωδίας; Στο μυαλό του Τσέχωφ, ο «Βυσσινόκηπος» έγερνε σαφώς προς την κωμωδία, αν και ο Στανισλάφσκι, που ανέβασε το έργο για πρώτη φορά, δεν τον άκουσε και λίγους μήνες μετά το δραματικό ανέβασμα του έργου, ο συγγραφέας εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο.

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει ως της 23 Απριλίου 2013

Βαφτίσια

Η ιστορία της παράστασης, που σε παραπέμπει στη χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου, αφορά στη βάφτιση  του παιδιού του  Σωτήρη Παπατζάλα) και της γυναίκας του Βικτωρίας Τρικούπη-Παπατζάλα. Το ζευγάρι  μένει με την μητέρα του Σωτήρη, Χρυσούλα Παπατζάλα, η οποία πάσχει από ανία και τη Ρωσίδα που την προσέχει, Μπόρτα Πομόλοβα. Με αφορμή τα βαφτίσια, δέχονται στο σπίτι τους τον αδερφό του Σωτήρη, Λευτέρη Παπατζάλα, τη γυναίκα του Μπία Παπατζάλα αλλά  και την κουμπάρα τους από την Αμερική, Καλλιόπη Τάπας. Τι συμβαίνει όμως όταν μία οικογένεια με πολλά μυστικά συναντιέται ξανά; Ποιες αλήθειες λέγονται που οδηγούν σε απανωτές ανατροπές και κωμικά ξεκατινιάσματα;  Πόσο χαμηλά θα πέσουν οι συγγενείς; Και τελικά το μεγάλο ερώτημα « Θα γίνουν τα βαφτίσια;»

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα  διαρκέσει ως της 28 Απριλίου 2013

La Nonna

Με σύμμαχο το αστείρευτο ταλέντο του παρασύρει τους πάντες σε ένα ατελείωτο σκηνικό παιχνίδι που άλλοτε προκαλεί το γέλιο κι άλλοτε τον προβληματισμό. Όσο καταστροφικές κι αν είναι οι συνέπειες της απληστίας όσο περιορισμένα κι αν είναι τα όρια ανοχής του ανθρώπου ο Αργεντίνος συγγραφέας έχει βρει τον τρόπο να μιλήσει γι’ αυτά ξετυλίγοντας τα μοτίβα ενός βουλιμικού πάθους με χιούμορ και σπαραξικάρδια ευρήματα. Ενώ όλοι αγωνιούν για το αν θα τα βγάλουν πέρα εκείνη ζητά σοκολάτες και γλυκοπατάτες και σαν θηλυκός Γαργαντούα καταβροχθίζει με απληστία ότι βρει μπροστά της. Ο τραγελαφικός και υποχθόνιος, δύσκολος ρόλος της Nonna του ταιριάζει απόλυτα κι αυτό φάνηκε από το πρώτο κιόλας ανέβασμα της παράστασης. Με σύμμαχο το αστείρευτο ταλέντο του παρασύρει τους πάντες σε ένα ατελείωτο σκηνικό παιχνίδι που άλλοτε προκαλεί το γέλιο κι άλλοτε τον προβληματισμό. Όσο καταστροφικές κι αν είναι οι συνέπειες της απληστίας όσο περιορισμένα κι αν είναι τα όρια ανοχής του ανθρώπου ο Αργεντίνος συγγραφέας έχει βρει τον τρόπο να μιλήσει γι’ αυτά ξετυλίγοντας τα μοτίβα ενός βουλιμικού πάθους με χιούμορ και σπαραξικάρδια ευρήματα.

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα  διαρκέσει ως της 28 Απριλίου 2013

Η Ρομαντική μου ιστορία

«Πού συναντάει κανείς ανθρώπους; Πού γνωρίζονται οι άνθρωποι; Σε παμπ; Στο γυμναστήριο; Στο σουπερμάρκετ; Θα σας πω εγώ πού. Αν δεν έχεις βρει τον άνθρωπό σου πριν να πάρεις το πτυχίο σου, θα παντρευτείς κάποιo βούρλο απ’ τη δουλειά σου. Δεν κάνω πλάκα. Είναι απλό. Ξέρετε πώς αναπαράγονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας; Τα βάζουν στο ίδιο κλουβί.»

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα  διαρκέσει ως της 28 Απριλίου 2013

Κίεβο

Είμαστε πια στο σήμερα και μια οικογένεια αστών, που κληρονόμησαν μια από τις βίλες που κατασκεύασε ο Λοπάχιν, επιστρέφει σε αυτή μετά από δέκα χρόνια απουσίας. Σιγά-σιγά, και με σημείο αναφοράς μια μυστηριώδη πισίνα που καλεί τα πρόσωπα του έργου να βουτήξουν μέσα στα ταραγμένα νερά ενός σκοτεινού παρελθόντος, θα αρχίσουν να αντηχούν οι κραυγές μιας σειράς από εγκλήματα, δολοφονίες και εξαφανίσεις, κραυγές που γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές για τη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Ένας-ένας, θα ανακαλύψουν πως ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να καλύψουν με ένα πέπλο σιωπής το παρελθόν που τους συνδέει, για να μπορέσουν κάποια στιγμή να αρνηθούν ακόμα και την ίδια του την ύπαρξη. Το βάρος του παρελθόντος όμως είναι συντριπτικό. Θα το αντέξουν όλοι;

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα  διαρκέσει ως της 28 Απριλίου 2013

Η Μαίρη Βιδάλη είναι η «Κληρονόμος»

Ο έρωτας για έναν άνδρα, εν δυνάμει προικοθήρα, πυροδοτεί την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κάθριν και τον πλούσιο πατέρα της, ο οποίος ανησυχεί για το μέλλον και την εκμετάλλευση της περιουσίας τους.

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα  διαρκέσει ως της 28 Απριλίου 2013

Γιοι και Κόρες

«Μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή σας;»
Το ερώτημα τέθηκε από τους 5 ηθοποιούς της παράστασης σε 85 νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Από το υλικό που συγκεντρώθηκε επελέγησαν οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα και εκτείνονται από το 1920 έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τον κάθε ηθοποιό να ενσαρκώνει τον ηλικιωμένο με τον οποίο συνομίλησε.
Η παράσταση είναι έτσι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών που έγραψε η ζωή παράλληλα με την επίσημη Ιστορία της χώρας.

  • Η παράσταση θα ξεκινήσει από της 03 Απρίλιου 2013 και θα  συνεχιστούν ως της  14 Απριλίου 2013

Δαίμονες  

Βρισκόμαστε σε μία Ευρωπαϊκή χώρα. Ένα έφηβο κορίτσι ετοιμάζεται να θυσιαστεί στον άρχοντα τους Σκότους. Την ίδια στιγμή εισβάλει στρατός με καθοδηγητή έναν Ιεροεξεταστή. Εκείνος διατάσσει  να συλληφθεί η Μάγισσα με σκοπό να τη βασανίσει για να ομολογήσει ότι είναι οπαδός του Σατανά. Η Μάγισσα ομολογεί και ο Ιεροεξεταστής ζητάει από τη Βασίλισσα να την κάψει στη φωτιά. Η Βασίλισσα είναι καλόκαρδη, αλλά πρέπει να κάνει το σωστό και διατάζει τη θανατική καταδίκη της. Η Μάγισσα την απειλεί λέγοντάς της “Θα τα ξαναπούμε σε μία άλλη ζωή”.

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα  διαρκέσει ως της 10 Απριλίου 2013

Elizadeth

Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε στο 2015 και αφορά την κρίση στο επάγγελμα των ηθοποιών αλλά όχι μόνο εκεί. Η κρίση έχει κορυφωθεί, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και ειδικά στο επάγγελμα του ηθοποιού έχει φτάσει το 92%. Διάφοροι ηθοποιοί, για να επιβιώσουνε, έχουνε στραφεί σε επαγγέλματα εκτός του καλλιτεχνικού χώρου. Μέσα σε αυτήν την κρίση χτυπάει το τηλέφωνο σε μια ομάδα ηθοποιών, όπου μαζεύονται για να τους ανακοινώσουν ότι θα ανεβάσει ένα έργο μια συγγραφέας, η «Τερέζα Λεμπέση», την οποία σιχαίνονται όλοι. Από εκεί ξεκινάει το «δράμα». Η πιο τραυματική εμπειρία που έχουν όλα τα μέλη της ομάδας στο θέατρο είναι η παράσταση που είχαν ανεβάσει πέντε χρόνια πριν με την «Τερέζα». Πέντε χρόνια μετά ξανακαλούνται να συμμετέχουν σε δικό της έργο. Καλούνται να ανεβάσουν το “ELIZABETH” που βασίζεται στο «Μαρία Στιούαρτ» του Φρειδερίκου Σίλερ, σε διασκευή της «Τερέζας», που πλέον έχει μετατραπεί σε μιούζικαλ. Η κατάσταση είναι τέτοια που ακόμη και στον τίτλο γίνεται λάθος και αντί για “ELIZABETH” γράφεται “ELIZADETH”.

  • Η παράσταση ήδη έχει ξεκινήσει και θα  διαρκέσει ως της 28 Απριλίου 2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.