Αυγό ή Αβγό – Ιδού η απορία

1
14664

Αυγό ή Αβγό

Υπάρχει  μια μεγάλη διχογνωμία σε σχέση με την ορθογραφία της λέξης αυγό ή αβγό. Το λεξικό του Μπαμπινιώτη θεωρεί σωστή την λέξη αβγό και εξηγεί την προτίμηση αυτή ανατρέχοντας στη γλωσσολογία και στην εξέλιξη της λέξης αυτής από την αρχική λέξη  ωόν της αρχαίας ελληνικής. Από την άλλη, το λεξικό του Τριανταφυλλίδη δέχεται την ίδια προέλευση για την λέξη αυτή, αλλά θεωρεί ότι η εξέλιξή της και η τροποποίηση που υπέστη θα μπορούσε να δώσει και τον τύπο  αυγό, ο οποίος και θεωρήθηκε σωστός για αρκετό διάστημα, η ορθογραφία του αμφισβητήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Το συμπέρασμα μας είναι ‘ότι δεδομένου  τη γλώσσα τη διαμορφώνουν η χρήση και τα σωστά βοηθήματα, και αφού δύο έγκριτα λεξικά της νέας ελληνικής διαφωνούν ως προς την ορθογραφία της λέξης αυγό ή αβγό, δε θα απέρριπτα καμιά ως λανθασμένη. Ίσως σε πενήντα χρόνια από τώρα τα λεξικά και η γλωσσολογία να έχουν ξεκαθαρίσει και αυτό το θέμα. Προσωπικά δεν έχω συνηθίσει ακόμα τη γραφή αβγό και καταφεύγω στην άλλη ορθογραφία ως αυγό.

Αυγό ή Αβγό

Αυγό ή Αβγό

Αυγό ή Αβγό

Αυγό ή Αβγό

Eggs

Eggs

Eggs

Eggs

Eggs

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τώρα με την κόρη μου κλιναμε την λέξη ΑΥΓΉ σε πληθυντικό. ” Των αυγων?” με ρωτάει-“μα τότε θα νομίζουν ότι μιλάω για αβγα!” Είναι πρωτακι ακόμα και δεν ξέρει πως γράφεται η λέξη ΑΒΓΟ. Την εξηγώ.
    Ιδού και η λύση της απορίας : ΤΟ “ΑΒΓΩ” ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΡΆΦΕΤΑΙ ΜΕ Β’ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΎΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΌ ΜΕ ΤΗΝ “ΑΥΓΗ”??????

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.