Τα Τίρανα και το βουνό Dajti

0
4500

Tirana Albania

Τα Τίρανα (Tirana), είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας. Το έτος  2008, μετρήθηκαν 620.000 κατοίκους οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο σχεδόν της χώρας σε απόσταση 30 χλμ. από την Αδριατική θάλασσα. Τα Τίρανα (Tirana) αποτελούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος από την πεδιάδα των Τιράνων. Η περιοχή που καταλαμβάνεται τώρα από την πόλη των Τιράνων έχει κατοικηθεί από τους νεολιθικούς χρόνους. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 520, ο οποίος μια μέρα έφερνε βόλτα για να ονομάσει την περιοχή και περπατώντας με το άλογο του, συνάντησε μια γιαγιά της περιοχής και την ρωτάει, τι φτιάχνεις γιαγιά, τιρ αν  του απαντάει η γιαγιά, δηλαδή δημιουργούσε κλώστη από μαλλί προβάτου. Τα Τίρανα (Tirana) ιδρύθηκαν το 1614 από Τούρκο στρατηγό.

Η πόλη πήρε το όνομα της πιθανόν από την Αλβανική λέξη të rrëna δηλαδή πεσμένα, εξού και ο πληθυντικός Τα τίρανα,  εννοώντας τις κατολισθήσεις από το βουνό Dajti στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η πρωτεύουσα. Αυτή είναι η πιο έμπιστη εκδοχή για την ονομασία της πόλης και δεν έχει καμία σημασιολογική συγγένεια με τους Τυράνους. Στις 8 Φεβρουαρίου του 1920, τα Τίρανα επιλέχτηκαν ως προσωρινή πρωτεύουσα της Αλβανίας, που είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία το 1912, από το συνέδριο της Lushnja. Η πόλη επιλέχτηκε ως μόνιμη πρωτεύουσα στις 31 Δεκεμβρίου του 1925. Τον Φεβρουάριο του 1991 ταραχές ξέσπασαν στα Τίρανα, όταν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου των Τιράνων έκαναν αποχή από τα μαθήματα με αίτημα να αφαιρεθεί το όνομα του Χότζα από την πρόσοψη του ιδρύματος και να παραιτηθούν πολλοί υπουργοί. Δεκαπέντε χιλιάδες εργάτες τους συμπαραστάθηκαν και τελικά στις 20 Φεβρουαρίου γκρεμίστηκε από την πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων το ορειχάλκινο άγαλμα του Χότζα, το οποίο ήταν ύψους 10 μέτρων, ενώ παράλληλα ο τότε ηγέτης της χώρας Ραμίζ Αλία δέχτηκε τα φοιτητικά αιτήματα και διέλυσε την Κυβέρνηση. Στην συνέχεια την κυβέρνηση ανέλαβε ο Σαλί Μπερίσα με το δημοκρατικό κομμά,  Partia Demokratike.

Tirana Albania

Tirana Albania

Tirana Albania

Tirana Albania

Τίρανα Αλβανία

Τίρανα Αλβανία

Τίρανα Αλβανία

Τίρανα Αλβανία

Τίρανα Αλβανία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.