Σαντορίνη ένα μαγευτικό νησί

0
2897

Σαντορίνη

Σαντορίνη γνωστή επίσης και ως Θήρα,  είναι ένα ηφαιστειακό νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας.  Η Σαντορίνη αποτελεί το νοτιότερο μέλος της ομάδας των Κυκλάδων, με έκταση 73 km περίπου και πληθυσμό 13.670 χιλιάδων κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή που έγινε το 2001. Αποτελείται από τον Δήμο Θήρας με πληθυσμό 12.440 κατοίκων και της Κοινότητας της Οίας, η οποία περιλαμβάνει 268 κάτοικους. Αυτά έχουν συνολική έκταση  90.623 km  η οποία περιλαμβάνει επίσης τα ακατοίκητα νησιά Νέα Καμένη, Παλαιά Καμένη, το Ασπρονήσι και Χριστιάνα, είναι όλα μέρος του Δήμου της Θήρας.

Η Santorini είναι ουσιαστικά ό, τι απομένει από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, την καταστροφή του αρχαιότερου οικισμού, ό, τι ήταν στο παρελθόν σε ένα ενιαίο νησί και θα οδηγήσει στη δημιουργία της σημερινής γεωλογικής καλντέρας. Μία γιγαντιαία κεντρική λιμνοθάλασσα, λιγότερο ή περισσότερο ορθογωνική, και μετρά περίπου 12 με 7 χιλιόμετρα, περιβάλλεται από 300 m υψηλά απόκρημνα βράχια στις τρεις πλευρές. Το νησί Santorini έχει αρνητική κλίση από τα βράχια στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους. Από την τέταρτη πλευρά, η λιμνοθάλασσα χωρίζεται από τη θάλασσα με ένα άλλο πολύ μικρότερο νησί που ονομάζεται Θηρασιά. Η λιμνοθάλασσα συγχωνεύεται με τη θάλασσα σε δύο σημεία, στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά. Το νερό στο κέντρο της λιμνοθάλασσας έχει περίπου βάθος 400 m, καθιστώντας έτσι ένα ασφαλές λιμάνι για όλα τα είδη των θαλάσσιων μεταφορών. Όλα τα λιμάνια του νησιού  Santorini βρίσκονται στη λιμνοθάλασσα και δεν υπάρχουν λιμένες στην εξωτερική περίμετρο του νησιού. Η πρωτεύουσα,  Φηρά, εμμένει στην κορυφή του βράχου με θέα προς την λιμνοθάλασσα. Τα ηφαιστειακά πετρώματα που υπάρχουν από τις προηγούμενες εκρήξεις, έχουν το  χαρακτηριστικό της ολιβίνης και  μια ιδιαίτερα μικρή παρουσία κεροστίλβης. Είναι το πιο ενεργό ηφαιστειακό κέντρο. Η Σαντορίνη είναι μια περιοχή που έχει μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία της, την Μινωική έκρηξη, μερικές φορές αποκαλείται έκρηξη της Θήρας, η οποία έγινε περίπου 3.600 χρόνια πριν, στο ύψος του Μινωικού πολιτισμού. Η έκρηξη άφησε μια μεγάλη καλντέρα, περικυκλωμένη από ηφαιστειακή στάχτη εκατοντάδες καταθέσεις μέτρα βάθος και μπορεί να οδήγησε έμμεσα με την κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού στο νησί της Κρήτης, 110 χιλιόμετρα  στα νότια, με τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου τσουνάμι . Αυτή η θεωρία δεν είναι, ωστόσο, υποστηριζόμενη από τη χρονολογία, στο ότι η κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού δεν συνέβη ταυτόχρονα με την ημερομηνία του τσουνάμι, διότι αυτό  συνέβη περίπου 90 χρόνια αργότερα. Μια άλλη δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας είναι η πηγή του μύθου της Ατλαντίδας.

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Σαντορίνη

Σαντορίνη

Σαντορίνη

Σαντορίνη

Σαντορίνη

Σαντορίνη

Σαντορίνη

Σαντορίνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.