Παναγία Σουμελά της Βέροιας

2
5807

Panagia Soumela

Με ενέργειες του  πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθερίου Βενιζέλου το 1930,  στα πλαίσια της προωθούμενης τότε ελληνοτουρκικής φιλίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού επισκέφτηκε την Αθήνα και δέχτηκε να πάει μια αντιπροσωπεία  στον Πόντο και να παραλάβει τα σύμβολα της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.  O υπέργηρος μοναχός Ιερεμίας, ο οποίος ζούσε στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε να πάει γιατί δεν τον βοηθούσαν τα πόδια του ή γιατί δεν ήθελε να ξαναζήσει τις εφιαλτικές σκηνές της τουρκικής βαρβαρότητας. Ο  ζωηρός τότε Aμβρόσιος Σουμελιώτης, προϊστάμενος στην εκκλησία του Aγίου Θεράποντα της Tούμπας στη Θεσσαλονίκη, έμαθε από τον μοναχό Iερεμία την κρύπτη των ανεκτίμητων κειμηλίων.

Στις 14 Οκτωβρίου έφυγε ο Aμβρόσιος, εφοδιασμένος με ένα κολακευτικό συστατικό έγγραφο της τουρκικής πρεσβείας για την Kωνσταντινούπολη και από εκεί για την Tραπεζούντα, με προορισμό την Παναγία Σουμελά. Λίγες μέρες αργότερα επέστρεφε στην Aθήνα όχι μόνο με τα σύμβολά μας, αλλά και με τον Πόντο, όπως είχε γράψει τότε ο υπουργός Προνοίας της κυβέρνησης του Eλευθερίου Bενιζέλου Λεωνίδας Iασωνίδης. Η εικόνα φιλοξενήθηκε για 20 χρόνια στο Bυζαντινό Mουσείο της Aθήνας. Πρώτος ο Λεωνίδας Iασωνίδης πρότεινε το 1931 τον επανενθρονισμό της Παναγίας Σουμελά σε κάποια περιοχή της Eλλάδας. Πράγματι, το 1951 ο Kρωμναίος οραματιστής και κτήτωρ Φίλων Kτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Panagia Soumela στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας. Η Βέροια απέχει 520 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 75 από την Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι προς την Βέροια από τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας είναι εύκολη υπόθεση λόγω της Εγνατίας οδού, καθώς η κατασκευή της συντόμευσε και έκανε το ταξίδι πολύ πιο άνετο.

Panagia Soumela

Panagia Soumela

Panagia Soumela

Panagia Soumela

Παναγία Σουμελά

Παναγία Σουμελά

Παναγία Σουμελά

Παναγία Σουμελά

Παναγία Σουμελά

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.