Λεύκες νύχτες στην Αγιά Πετρούπολη

0
4549

Saint Petersburg

Η Ομοσπονδιακή Πόλη της Αγίας Πετρούπολης ( Σανκτ-Πετερμπούργκ) είναι μια ρωσική μεγαλούπολη, διοικητικό κέντρο της περιφέρειας  Λένινγκραντ και πνευματικό κέντρο της παγκόσμιας ακτινοβολίας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ρωσία και πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι κτισμένη επάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, που χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και επικοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες. Με βάση τη ρωσική κρατική οργάνωση, είναι επίσης διοικητικό κέντρο του Βορειοδυτικού Διαμερίσματος και έδρα του Στόλου της Βαλτικής.

Θεμελιώθηκε από τον τσάρο Πέτρο τον Α΄ το 1703 ως παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Εννέα χρόνια αργότερα και μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ήταν πρωτεύουσα του αχανούς κράτους. Σήμερα αριθμεί σχεδόν 5.000.000 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας μετά την Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Το όνομα της πόλης ακολουθεί τις κατά καιρούς πολιτικές εξελίξεις, αρχικά ιδρύθηκε ως Πετερμπούργκ (Πετρούπολη), όμως το 1914 μετονομάσθηκε σε Πετρογκράντ, διότι το Πετερμπούργκ θυμίζει Γερμανία και οι Γερμανοί ήταν τότε αντίπαλοι των Ρώσων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το θάνατο του Β.Ι. Λένιν και έως το 1991 ονομαζόταν Λένινγκραντ. Μολονότι το όνομα της πόλης ως Λενινγκράντ καταργήθηκε μετά την πτώση του Γκορμπατσώφ, διατηρήθηκε ως όνομα της διοικητικής της περιφέρειας. Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» όντας μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, γεμάτη μεγαλοπρεπή και μη μεγαλοπρεπή κτίρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Για το λόγο αυτό, συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού. Ακόμα πιο ξεχωριστή κάνουν την πόλη ο Νέβας και τα πολυάριθμα κανάλια που τη διαρρέουν, δίνοντάς της το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» ή «Πόλη των 300 γεφυρών» αν και στην πραγματικότητα έχει πάνω από οκτακόσιες γέφυρες. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου, όπου ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ τις νύχτες εκείνες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη θέση της Αγίας Πετρούπολης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο,60° Β σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες. Η χώρα έχει επτά σπουδαίους τόπους,  ένα από αυτούς  τους τόπους είναι το αρχιτεκτονικό συγκρότημα «Πετεργκόφ» στα περίχωρα της Άγιας Πετρούπολης. Η ιδέα της δημιουργίας εξοχικής τσαρικής κατοικίας στις ακτές του Φινλανδικού κόλπου, που δεν θα υστερεί σε πολυτέλεια των καλύτερων γαλλικών παλατιών, προτάθηκε από τον ρώσο αυτοκράτορα Πέτρο τον  Α΄ το 1714. Επί πλέον, η γενική αντίληψη του όλου συγκροτήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις και η λεπτομερής εκπόνηση των παλατιών και των πιδάκων ανήκει στον ίδιο τον αυτοκράτορα. Εκπλήττουν οι ρυθμοί εφαρμογής των μεγαλεπήβολων σχεδίων. Δεν πέρασαν ούτε 10 χρόνια και η παραθαλάσσια κατοικία του Πέτρου του Α΄ εξέπληξε τους Ευρωπαίους. Το 1723 ήδη ήταν έτοιμα τα παλάτια Μονπλεζιρ και Μαρλι, ανοίχτηκε η Θαλάσσια διώρυγα και άρχισαν τα λειτουργούν 16 ισχυροί πίδακες.

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Saint Petersburg

Αγία Πετρούπολη

Αγία Πετρούπολη

Αγία Πετρούπολη

Αγία Πετρούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.