Καρναβάλι και Κούλουμα στο Διαβολίτσι

0
1980

Καρναβάλι στο Διαβολίτσι

Στο Νομό Μεσσηνίας, στον Δήμο Ανδανίας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Διαβολιτσίου, κάθε χρόνο γίνεται παρέλαση αρμάτων σατιρίζοντας την καθημερινότητα μας, την πολιτική και τα κοινωνικά θέματα. Η παρέλαση συνεχίζεται  με μασκοφόρους,  κλόουν, ξυλοπόδαρους και πολλούς άλλους, οι οποίοι σατιρίζουν με δικό τους τρόπο τα επίκαιρα θέματα της καθημερινότητας μας και τα κάνουν να φαίνονται γελοία.

Ακολουθεί το άναμα της φωτιάς και το κάψιμο του καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία. Έπειτα έχει σειρά το πέταγμα αερόστατων.  Τα αερόστατα είναι χειροποίητες κατασκευές φτιαγμένα κυρίως με υλικά παρόμοια των χαρταετών, κόλες και καλάμια. Το έθιμο της κατασκευής του αερόστατου κρατά πολλά χρόνια, περνάει από γονείς σε παιδιά. Η όλη κατασκευή του αεροστάτου είναι απλή και αποτελείται από κόλλες ελαφριές ειδικού τύπου ενωμένες μεταξύ τους ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχει το αερόστατο. Το σχήμα τους είναι κωνοειδές όπως ακριβώς ένα μολύβι. Το κάτω μέρος του αερόστατου, το οποίο είναι κυκλικό, παραμένει ανοικτό με ένα μεταλλικό στεφάνι, στο οποίο στηρίζεται το στουπί, εμποτισμένο με πετρέλαιο και αποτελεί την κινητήρια δύναμη, αφού βάζοντάς του φωτιά ανεβάζει τα αερόστατα στον ουρανό. Το πέταγμα ξεκινά αφού βάλουν φωτιά σε άχυρα για να γεμίσουν με τον καπνό τους το αερόστατο και να κρατηθεί ψηλά στον ουρανό από το αναμένο στουπί. Το έθιμο αυτό,  της ανύψωσης των αερόστατων είναι ιδιαίτερο, πρωτότυπο και  αποτελεί  έναν από τους κυριότερους λόγους της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών. Με το τέλος του καρναβαλιού και τις παρελάσεις,  ακολουθούν τα  Κούλουμα στο Διαβολίτσι με πολλά νηστίσιμα φαγητά, χορός, διασκέδαση και πέταγμα χαρταετού με έπαθλο.

Καρναβάλι στο Διαβολίτσι

Καρναβάλι στο Διαβολίτσι

Καρναβάλι στο Διαβολίτσι

Καρναβάλι στο Διαβολίτσι

Karnavali sto Diavolitsi

Karnavali sto Diavolitsi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.