Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου ή αλλιώς εβδομάδα της κρεατινής, αποτελεί την Τσικνοπέμπτη. Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι ένα έθιμο το οποίο τηρούν πιστά οι Έλληνες αλλά έως και τώρα δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται. Την Τσικνοπέμπτη λοιπόν, γιορτάζουμε το “τσίκνισμα”, δηλαδή το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα, εξου και η ονομασία της ημέρας.
Την ημέρα αυτή μαζεύονται παρέες και αρχίζουν να ψήνουν μεγάλες ποσότητες κρεάτων με μουσική, διασκέδαση και άλλοτε χορό. Η ημέρα αυτή θεωρείται, ως ημέρα κατανάλωσης κρεάτου και προετοιμασίας για την Σαρακοστή. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν και τα έθιμα κάθε πόλης, τα οποία γιορτάζονται εκείνη την ημέρα, εκτός από το κλασσικό “τσίκνισμα”. Επίσης την ημέρα αυτή μεγάλοι και μικροί μεταμφιέζονται με αποκριάτικες στολές και τριγυρνούν στους δρόμους όλο κέφι και χαρά.