Στα δάση του Αμαζονίου ποταμού

0
4949

New Species of Amazon

Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το συνολικό του μήκος είναι 6.840 χιλιόμετρα ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος, ο Νείλος, έχει μήκος 6.695 χιλιόμετρα. Ο Αμαζόνιος είναι επίσης ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού ποταμός του πλανήτη με μεγάλη διαφορά από το Νείλο. Η μέση παροχή του ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ’ τον Αμαζόνιο.

Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής  Francisco de Orellana, ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541 με 1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος». Ο Αμαζόνιος είναι πολύ γνωστός για την τεράστια ζούγκλα που τον περιβάλλει, το Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία. Στα δάση της Αμαζονίας απαντά μια ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης και πάνω από 1200 είδη Αμαζονίου.

New Species of Amazon

Αυτός είναι ένας καταπληκτικός φωτεινός δηλητηριώδης βάτραχος, ο οποίος βρέθηκε το 2008 στο Περού. Μπορεί να παράγει ένα δηλητήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική ως αναλγητικό.

New Species of Amazon

Σε αυτήν την εικόνα του γερακιού  μπορεί να δει κανείς μια φωτεινή πορτοκαλί κηλίδα γύρω από τα μάτια. Το βραζιλιάνικο είδος ανακαλύφθηκε το 2002, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να γνωρίζουν λίγα για αυτό το είδος.

New Species of Amazon

Σαύρα των ειδών cuscoensis Anolis βρέθηκε το 2008 στο Περού. Αυτές οι σαύρες είναι ικανές να αλλάζουν χρώμα, είναι δηλαδή χαμαιλέοντες αν και οι λόγοι δεν είναι πάντα ευχάριστοι. Αν μια σαύρα είναι σκούρο καφέ,  είναι άρρωστη ή έχει υποστεί σοβαρό στρες.

New Species of Amazon

Αυτός ο βάτραχος, επίσης γνωστός ως Osteocephalus castaneicola, αναγνωρίστηκε ως ένα νέο είδος στη Βολιβία το 2009.

New Species of Amazon

Apistogramma baenschi, ένα από τα 257 είδη ψαριών που βρέθηκαν στον Αμαζόνιο ποταμό και τους παραποτάμους του κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό το είδος των ψαριών που βρέθηκε στο Περού το 2004, έχει διαφορετικά λαμπερά χρώματα  πτερυγίων.

New Species of Amazon

Avicularia braunshauseni, ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία το 1999, ανήκει στην κατηγορία των ταραντούλα γνωστή ως “rozovostopye” λόγω του ροζ μαξιλαριών τους σχετικά με τις πατούσες. Τα Tarantula Avicularia δεν θεωρούνται επιθετικά. Αν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος προτιμούν να φύγουν. Μερικές φορές, αυτές οι αράχνες μπορούν να παράγουν περιττώματα σε απόσταση 1 μέτρου.

New Species of Amazon

Tamessari Atractus, έχει ένα χαρακτηριστικό πρότυπο των παράτυπων κόκκινες κηλίδες στο καφέ δέρμα και μαύρο και κίτρινη κοιλιά.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Αυτό βάτραχος είναι γνωστός ως liliae Hypsiboas, έχει έντονο πράσινο χρώμα του δέρματος με αποχρώσεις του μπλε. Το είδος ανακαλύφθηκε το 2006 στα ανατολική βουνά Pakarayma στην Gayyane.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Igrunka acariensis Mico αναγνωρίστηκε ως ένα νέο είδος το 2000,  σε ένα μικρό οικισμό κοντά στο Ρίο στη Βραζιλία.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Αυτό το είδος βατράχου που ονομάζεται wileyi Nymphargus, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2006 στον Ισημερινό. Οι βάτραχοι αυτοί ονομάζονται επίσης “γυαλί”, αν και γενικά το δέρμα τους είναι πράσινο, η περιοχή της κοιλιάς μπορεί να είναι διαφανής και μέσω αυτής μπορείτε να δείτε την καρδιά, το ήπαρ και το γαστρεντερικό σύστημα.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Φαλακρός παπαγάλος Pyrilia aurantiocephala έγινε μια αίσθηση το 2002, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ένα τόσο μεγάλο και πολύχρωμο πουλί πώς  μπορούσε να είχε αγνοηθεί για τόσο μεγάλο διάστημα. Σε αυτό το βραζιλιάνικο πουλερικό ενδιαφέρων έχει το  φαλακρό κεφάλι.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Αυτός ο βάτραχος, Yasuni Osteocephalus βρέθηκε το 1999 στον Ισημερινό, το Περού και την Κολομβία.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Bright Βραζιλίας είδη φιδιών martinsi Pseudoboa περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2008. Έχει ένα μαύρο κεφάλι, μεγάλες μαύρες λωρίδες στο πίσω μέρος, φωτεινές κόκκινες πλευρές και άσπρη κοιλιά.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Κατά την περίοδο 1999 – 2009 στον Αμαζόνιο ανακαλύφθηκαν 24 νέα είδη δηλητηριωδών βατράχων. Αυτό το Ameerega pepperi, βρέθηκε  το 2009 στο Περού.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Burogrudy muhoed μορφή superrufus Cnipodectes βρέθηκε από τους επιστήμονες το 2007. Βρίσκεται σε συστάδες μπαμπού.

Νέα Είδη του Αμαζονίου

Είναι το είδος ενός δηλητηριώδες βατράχου, το Ranitomeya summersi βρέθηκε στο Περού το 2008. Ο βάτραχος είναι μαύρος με φωτεινά μοτίβα πορτοκαλί στο σώμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.